fbpx

Brownie z fasoli. Nie znam zdrowszego, tańszego i prostszego ciasta!

brownie z fasoli

Przepisy! W ostatniej ankiecie zasypaliście mnie prośbami o nie! Faktycznie nie pojawia się ich tu wiele, a to z powodu mojej specyficznej diety, która wyklucza kilka popularnych produktów. Unikam glutenu, cukru, węglowodanów, mleka. Jajek na przykład już nie. Napiszę więcej na ten temat w obiecanym tekście dotyczącym postu Dąbrowskiej. Teraz porozmawiajmy sobie jednak o brownie z fasoli!

 

 

Dlaczego brownie z fasoli to najzdrowsze ciasto jakie znam?

 

 

Brownie z fasoli nie zawiera mąki czyli jest bezglutenowe i ma dość niską zawartość węglowodanów. Np. kasza jaglana to w 60% węgle. Fasola w zaledwie 12%. Po jego zjedzeniu poziom cukru we krwi nie podskakuje tak jak w przypadku mąk nawet tych bezglutenowych. Poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu nazywamy indeksem glikemicznym i fajnie, jak ten jest niski. Wtedy ciasto jest przyjazne dla cukrzyków, ale także dla osób, które nie chcą przybrać na wadze. (A mało kto chce :D) Fasola jest niskokaloryczna i zawiera sporo białka (więcej niż mięso, zajmuje 3 miejsce wśród roślin pod tym względem). Fasola zaszczyci nas też witaminami z grupy B i błonnikiem. Błonnik wcinają nasze dobre bakterie, a jak one są syte to jesteśmy odporni na choróbska, zdrowi i piękni.

 

 

brownie z fasoli

 

 

Dlaczego najtańsze?

 

 

Mąki orzechowe również zawierają niską zawartość węgli i mają niski ig. Jednak mąki takie kosztują sporo. Słoik gotowej do spożycia fasoli to tutaj 3 złote. Można kupić też 0,5 kg moczyć i gotować, ale wtedy ciasto nie byłoby już takie szybkie w przygotowaniu. Na moje oko, brownie można upiec za 5-8 złotych, zależy z jakich jajek, tłuszczy i słodzika się skorzysta.

 

 

brownie z fasoli

 

 

Dlaczego najprostsze?

 

 

Bo wrzucasz wszystkie składniki do blendera i miksujesz. Nie musisz nic trzepać, przesiewać, rozdzielać, ubijać, mielić, siekać, kruszyć, mrozić, odstawiać! Nic! Wszystko dzieje się w blenderze, ewentualnie to Ty działasz blenderem jak masz ręczny. A jak nie masz wcale, to najwyższy czas kupić. Najtańszy kosztuje około 30 złotych i można go mieć w takich ładnych kolorach jak tutaj.

 

 

brownie z fasoli

 

 

Brownie z fasoli – ten genialny przepis.

 

 

W internecie można znaleźć jeszcze kilka przepisów na brownie z fasoli, najczęściej różnią się one tym, że zawierają jeszcze banana. Banan podwyższa jednak znacząco ig i kaloryczność ciasta, więc ja go nie dodałam a ciasto i tak jest pyszne! Wyszło mocno kakaowe, jak lubię. Na zdjęciu powyżej widać jeszcze krem, można a nie trzeba go dodawać. To zmiksowane nerkowce z odrobiną mleczka kokosowego. Uwaga! Orzechy te są już hiper kaloryczne – 553 kcal w 100 gramach. Ale to bardzo zdrowe orzechy.

 

 

brownie z fasoli przepis

 

 

brownie z fasoli

 

 

 

Najśmieszniejsze w tym całym pieczeniu jest to, że na akademiku nie mam formy do ciasta. Oskar zrobił mi ją w folii aluminiowej, więc jeżeli potrzebujecie instrukcji, to dajcie znać! Wrzucę na fanpage: Blue Kangaroo – blog studencki. Taka forma nie jest tak trwała jak normalna, dlatego ciasto wyszło lekko zaokrąglone, ale zawsze lepsze to, niż brak formy. Właściwie ten kształt mi się nawet podoba!

 

 

Uwaga! Ważne! Jeżeli znasz szybki, tani i zdrowy przepis, który idealnie nadaje się do studenckiej kuchni, to masz możliwość podzielenia się nim na moim blogu. Prowadziłam już taką akcję z blogerami, ale blogerem wcale być nie trzeba! Napisz do mnie ze swoim pomysłem. Czekam! :)

 

 

No, to kto spróbuje?

Do następnego czytania!

Ania

 

 

BAZA STUDENCKICH PRZEPISÓW

 

 

100 PLN zniżki na AIRBNB

Wskocz na Facebooka

Studencka grupa wsparcia

Close Menu
×

Koszyk