fbpx

Fast food zdrowego studenta – frytki z dyni i nie tylko!

zdrowe frytki, frytki z dyni

Kto śledzi mnie na Instagramie lub Snapchatcie mógł zauważyć, że niedawno przeszłam  na dietę dr Dąbrowskiej. Ta dieta, to właściwie post dla organizmu. Ma go oczyścić i pozwolić mu odpocząć od ciężkich potraw, które kiedyś w niego pakowałam. Otóż jem tylko warzywa. I to nie wszystkie. Żadnego chlebka, mleczka, cukierka, nawet ziemniaczka, ani bananka nie. Wydaje się straszne, ale zdziwię Was, bo nie jest źle! Jest nawet lepiej, niż gdy byłam na diecie tylko bezcukrowej lub tylko bezglutenowej. Zaraz opowiem dlaczego tak jest i oczywiście podam przepis na zdrowe frytki z dyni. Komu się śpieszy i chciałby je już schrupać niech scrolluje w dół.

 

 

Post polega na tym, że po kilku dniach organizm przestawia się na odżywianie wewnętrzne, czyli czerpie energię ze złogów i własnej tkanki tłuszczowej. Wyłącza się ośrodek głodu i tak naprawdę je się tylko z rozsądku, bo wcale nie jest się głodnym. Post nie może trwać dłużej niż 42 dni. Zauważyłam, że gdy nie jem słodkich owoców, nie pobudza się u mnie ochota na słodycze. Brak uczucia głodu też pomaga wytrwać w postanowieniu, dlatego dieta wcale nie jest męczarnią. Asia z Króliczka Doświadczalnego przeprowadziła 21-dniowy post i opisała swoje wrażenie o tutaj. U niej poczytacie, jaki wpływ na organizm ma taka dieta. Ja wypowiem się, gdy skończę 42 dzień. Dzisiaj – 19.

 

 

zdrowe frytki, frytki z dyni frytki z pietruszki

 

 

Taki post jest zarazem 42-dniowym ćwiczeniem kreatywności. Zaczynasz kombinować jak urozmaicić sobie jedzenie. Niektórzy próbują przywołać dawne smaki, inni chcą poznać coś nowego. Z tych powodów robiłam już pizzę z kalafiora, spaghetti z cukinii i właśnie zdrowe frytki!

 

 

Dlaczego warto jeść zdrowe frytki?

 

 

Pod wpływem temperatury tłuszcze nienasycone utleniają się. To zjawisko prowadzi do powstania wolnych rodników. Za dużo wolnych rodników oznacza problemy. Wiele poważnych chorób i przyśpieszone procesy starzenia się. A my przecież chcemy być wiecznie młodymi studentami. Wydawałoby się, że nas to nie dotyczy, ale ja już jakiś czas temu zrozumiałam, że jeżeli teraz nie zadbam o swoją przyszłość, to nikt za mnie tego nie zrobi. A że podobno stare korzenie trudniej przesadzić, postanowiłam więc wprowadzić moje młode korzenie w nowe nawyki. Zdrowe frytki przygotowujemy z warzyw bez dodatku tłuszczu. Bo po co, skoro takie są już smaczne? :) Oczywiście nie zawierają one witamin, bo te zginęły śmiercią męczeńską pod wpływem wysokiej temperatury, ale przynajmniej warzywa nam już nie szkodzą. Dynia i inne wymienione przeze mnie roślinki mają niski ładunek glikemiczny, dużo niższy niż ziemniaki. Dynia zawiera wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor i sód. Witaminki piękne też, ale że my nasze warzywa pieczemy, to o nich nie mówię, bo jeszcze się jakoś smutno zrobi.

 

 

Frytki z dyni

 

 

Najlepsze i najsłodsze są frytki z dyni hokkaido, ale dobre wychodzą też z dyni piżmowej. Dynia hokkaido to ta mała, mocno pomarańczowa i leciuteńko wysunięta ku górze.  Co ciekawe, nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na tyle cienka, że po upieczeniu staje się chrupiąca i można ją zjeść. Frytki są super proste w przygotowaniu, powiedziałabym, że proste jak kuchnia włoska, z tymże „dynia” brzmi jakoś tak mało włosko. ;)

 

 

Bio dynia hokkaido jest teraz w promocyjnej cenie o tutaj.

 

 

zdrowe-frytki-frytki-z-dyni-frytki-z-pietruszki

 

 

Sosy i dipy możemy przygotować sami. Oczywiście użycie majonezu dyskwalifikuje już zdrowe wykonanie tej przekąski. Ja wymieszałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z odrobiną wody. Dodałam bazylię, sól i pieprz. Wyszedł z tego prosty ketchup. Kto lubi na ostro, może dodać odrobinę sosu tabasco. ;)

 

 

zdrowe frytki, frytki z dyni

 

zdrowe frytki, frytki z dyni

 

 

Frytki z pietruszki i innych warzyw.

 

 

Zdrowe frytki z dyni swoim smakiem i strukturą najbardziej przypominają frytki ziemniaczane. W jedzeniu takich rzeczy nie chodzi jednak o to, by na siłę zastępować inne smaki i płakać, że dynia nie smakuje jak porcja fryteczek z Maca. Tu raczej chodzi o odkrywanie nowych doznań i urozmaicenie własnego menu. Dlatego polecam Wam pieczenie różnych warzyw. Można zrobić frytki z selera, marchewki, czy buraka. U mnie tego samego dnia były jeszcze frytki z pietruszki. Robimy je dokładnie tak samo jak zdrowe frytki z dyni. Oczywiście, że pieczona pietruszka nie smakuje ziemniakami, ale pomyślcie, jak można urozmaicić dietę, dodając do niej taki szczegół. Pieczone warzywa mogą wzbogacić smak sałatek, kasz czy ryżu. No i mówiłam już, że są świetnym rozwiązaniem do lunch boxu na uczelnię?

 

 

zdrowe frytki frytki z pietruszki

 

zdrowe frytki frytki z pietruszki frytki z dyni-2

 

 

Okej, na koniec powiem Wam jeszcze coś w tajemnicy, tak trochę poza tematem. Plasterki dyni świetnie smakują obsypane cynamonem. Moim zdaniem najlepiej na zimno. Np. na okienku między wykładami. Teraz praktycznie na każde zajęcia zabieram ze sobą pieczone warzywa. Są sycące i nic mi się z tego lunch boxu nie wylewa. Swoją droga szukam jakiegoś porządnego pudełka na jedzenie, bo wszystkie, które miałam dotychczas były nieszczelne. Będę wdzięczna, jeżeli znacie jakieś dobre marki. A tak poza tym, to co dzisiaj na obiad? ;)

 

 

Aaa, zapomniałam napisać coś bardzo ważnego, więc dodaję. Przypominam o możliwości opublikowania na moim blogu własnego przepisu na szybkie, zdrowe i tanie danie dla studenta. W tej sprawie możecie kontaktować się ze mną mailowo. Czekam na Wasze propozycje, a wcześniejsze owoce takich współprac znajdują się w zakładce:

 

 

STUDENCKA KUCHNIA

 

 

Do następnego czytania!

Ania

100 PLN zniżki na AIRBNB

Wskocz na Facebooka

Studencka grupa wsparcia

Close Menu
×

Koszyk